In deze blog leg ik uit wat er bedoeld wordt met flexibele opvang en waarom ik (en mogelijk andere gastouders) een minimale afname van x aantal dagen per week/maand hanteren.

Allereerst de flexibele opvang. Het komt veel voor dat ouders niet elke week hetzelfde werkrooster hebben. Dit kan vervelend zijn, omdat het vaak toch moeilijker is om opvang te vinden die flexibel is in de dagen waarop opvang geboden wordt. Dit komt omdat er bij deze vorm van opvang een hele week gereserveerd moet worden voor een kind en dus geen ander kind opgevangen kan worden, waar hier bij afname van vaste dagen wel sprake van is. Dit is meestal ook de reden dat gastouders die deze vorm van opvang bieden, dit alleen doen met een minimaal aantal uur per week/maand op contract, om zo toch verzekerd te zijn van inkomen.

Dit laatste is voor mij ook de reden om ook voor de vaste plekjes een minimum van 3 dagen opvang per week af te nemen. Zo ben ik verzekerd van een redelijk inkomen, ook als ik de overgebleven plekjes niet kan invullen.

Hoe werkt het bij mij als je een flexibel plekje benut qua (contract) uren schrijven en factureren?
Nou, als je bij mij voor bijvoorbeeld 3 dagen per week van 07.30 uur tot 16.30 uur (9 uur per dag, 27 uur per week) opvang afneemt, dan maakt het Gastouderbureau dat voor mij bemiddelt op basis hiervan een berekening voor het aantal contracturen per maand. Dit geef je dan ook op aan de belastingdienst als je de kinderopvangtoeslag aanvraagt (je kunt als je een maand meer uren verbruikt, dit tot max. 3 maanden terugwerkende kracht nog aanpassen).
Als de opvang start, vul ik de uren in die je kindje daadwerkelijk bij mij op de opvang komt, volgens het rooster dat uiterlijk de vrijdag ervoor aan mij is doorgegeven. Komen we aan het einde van de maand nog uren tekort t.a.v. het contract, dan vul ik deze uren aan tot het aantal contracturen met een notitie in de maandstaat. Gaan we over het aantal opvang uren heen dan vul ik uiteraard niks aan.
Word jij of je kindje ziek tijdens de week? Dan schrijf ik de uren gewoon zoals ze aan mij waren doorgegeven. Word ik ziek, of moet/is de opvang om een andere reden dicht? Dan schrijf ik deze uren uiteraard niet, daar heb ik geen recht op. Op officiële (Christelijke) feestdagen die op opvangdagen vallen en waarop de opvang gesloten is worden de uren geschreven conform het contract.

N.B. Dit is hoe ikzelf met de flexibele opvang omga. Andere gastouders hebben hier mogelijk een ander beleid in, dus het is altijd goed om hiernaar te vragen als je in gesprek bent met een gastouder.

Hou me op de hoogte!

MELD JE AAN VOOR MELDINGEN VAN NIEUWE BERICHTEN!

Je ontvangt alleen mails wanneer er een nieuw bericht wordt geplaatst en afmelden kan op elk moment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *